Suunnittelun lähtökohta on rakentaa vahvistimet siten, että yksilöllinen soundi voidaaan muokata ilman muutosta perusrakenteeseen. Modulaarisella suunnittelulla tämän kunnianhimoisen tavoitteen sain toteutetuksi.

 

Ohessa joitakin yksityiskohtia

• Vahvistimen virtalähde perustuu varta vasten teetettyyn KAAKKOON muuntajan.

• Pääteputkiparit ovat oma moduulinsa, ja sovitettavissa eri tehoalueelle.

• Aktiivi-OD ja kaiku on suunniteltu ja toteutettu myöskin valinnaisilla komponenteilla.

• Tärkeimmät toiminnot vahvistimessa toteutetaan ohjelmoitavalla pedaalilla.

 

Räätälöinti toteutetaan yhteistyönä tilaajan ja suunnittelijan kesken. Jos tilaajalla on selkeä näkemys soinnista, pyrin sen toteuttamaan mahdollisimman tarkasti. Erilaisia valmiita toteutuksia on tällä sivulla kuultavissa valmiina ääninäytteinä. Ääninäyteet on tallennettu käyttäen vahvistimien DI yksikköä. Signaali otetaan suoraan kaiutinelementin lähdöstä.

C-major vahvistin muodostuu kahdesta identtisestä (tai erilaisesta) vahvistimesta. Erilaiset vahvistimet valitaan esimerkiksi clean ja  särön soittamiseksi. Jos sointiin haetaan ”tilaa tai syvyyttä” paras tulos saavutetaan symmetrisillä vahvistimilla. Kahden erillisen boxin käyttö korostaa stereoefektiä. Kaiutin on 2×12″. Elementit valitaan vahvistinkohtaisesti. Tällä tavoin saavutetaan aito stereosoundi ja/ tai laaja kirjo kahden vahvistimen ja elementin yhteissoinnilla.

Etuvahvistimen räätälöintipaketti.

Optimointi kitaramikrofonien suhteen: single coil, humbucker, P90.

 

Clean- tason ja soinnin vaatimukset. Overdrive -soinnin ”paksuus” ja clean/ OD suhde säädössä.

 

Valinnainen kaiku: tankki tai digitaalinen toteutus sekä kaiun tyyppi ja kesto.

 

Mastervolumetason säätö: halutaanko pääteastetta yliohjata? Jos, niin miten paljon?

 

C-Major Pedaalin ohjelmointi

 

C-major etuvahvistimen valitut toiminnat ovat releohjattuja tai optisesti ohjattuja molemmille vahvistimille. Releohjattuja ovat FXIN ja OD. Lisäksi päätevahvistimen  tehonpuolitus on releohjattu. Vahvistimien A/B valinta ja vuorottelu, sekä kaiku ovat optisesti ohjattuja.

 

Tämä antaa mahdollisuuden ohjelmoituun toimintaan. C-major pedaali on toteutettu ohjelmoitavalla logiikkapiirillä. Valittujen toimintojen ”niputtaminen,” on siten mahdollista toteuttaa ilman mitään sähköisiä muutoksia. Vahvistimeen ei tule mitään muutoksia. Logiikkapiiri on pedaalissa.

 

FS10 pedaalissa on kolme ohjelmoitavaa kytkintä. Tehdas asetus on: stereo –> Left tulo, vahvistimet rinnakkain  –> Left tulo vuorottelu vahvistimien kesken.

 

Kolmen kytkimen ohjelmointi voidaan myös räätälöidä ohjelmoitavien toimintojen listalta.  Tällöin saadaan kolme erilaista esiasetusta suoraan jalkakytkimeltä  kahdelle vahvistimelle.

Päätevahvistimen räätälöintipaketti.

Pääteputkien valinta muodostaa käytännössä vahvistimien soinnin. Valittavissa on putkiparit: EL84, 6V6, 5881, 6L6 ja EL34. Näillä putkityypeillä laitteet on testattu, mitattu sekä luonnollisesti soitettu.

 

Pääteputkien biasointi, eli taso miten ”kuumina” putkia käytetään on säädettävissä. Uuden, erilaisen pääteputkiparin vaihto vaatii aina biasoinnin.

Takaisinkytkennän taso määrittelee pääteasteen särön ja ”värilämpötilan” Tämä on ylenein kitaristien räätälöinnin kohde.

 

Päätteen teho ilmoitetaan KAAKKOON Oy:n vahvistimissa aina todellisena RMS lukemana, siten että kovaääniselle johdettu ääni ei säröydy yliohjattuna. Tyypillinen kitaravahvistimen ”särö” on puhtaalla signaalilla n. 3..5%. Pyrkimyksenä ei ole rakentaa HiFi laitetta. Tehoskaala on putkityyppi-kohtainen: G – ja C-major vahvistimissa alue on 5..40 W RMS.

 

Tehonpuolitus ”PWRCUT” pudottaa päätteen tehon nimensä mukaisesti noin puoleen. Toiminne vaikuttaa myös olennaisesti vahvistimen sointiin.

 

Viimeisenä lenkkinä valitaan kaiutinelementit vastaamaan kokonaisuutta. KAAKKOON on testannut ja koekuunnelut erilaisia yhdistelmiä päätekohtaisesti. Erityisesti C-major vahvistimissa erilaiset elementit voivat täydentää sointia olennaisesti. Helpoin tapa stereo saundiin on kuitenkin käyttää identtisiä vahvistimia.

Saundit

Ääninäytteet on tallennettu suoraan vahvistimien DI lähdöstä. Tallennusformaatti on MP3.

Osassa C-major raitoja mukana stereofoninen delay ja/tai erillinen OD pedaali.

Kiitos  kitaristeille Erkki Kuuttila ja Atte Kuosa.

 

 

 

Alla C-major stereo ääninäytteitä.  2- vahvistinta, molemmissa 2xEL84 päätteet 18W. Jousikaiku, aktiivi putki OD

 

atte2_case1 Play
eki2_Cmajor_clean_delay Play
atte1case2 Play
eki2_Cmajor_delay Play
eki2_es335_delay Play
eki2_es335_Cmajor_natural_clean Play
atte3_case3_vuorottelu Play

 

Gmajor 35W päättenä 2×5881. Digikaiku & aktiivi putki OD

atte4_case4_olp_gmajor Play
Riffi Play
atte4_case5_gmajor_tehonpuolitus_olp Play
eki2_Gmajor_OD Play

 

Komppi: C-major Stereo, Left Clean AMP & Right OD,   Slide G-major OD

 

slide_naturelCGmajor Play

 

Klikkaa tästä vaihtoehdot vahvistimien materiaaleihin ja väreihin